Stadsprins Ludovieckus

‘Ik dacht aan een rustige carnaval …’
Lowie Teller (5 x 11 jaar) is treinverkeersleider bij ProRail in Eindhoven en enthousiast lid van CV d’Haone: “Een actieve club die veel organiseert, zoals het Haone Boere Blaos Festijn. Ik heb ook zes jaar in het bestuur gezeten, waarvan drie jaar als voorzitter. Daar ben ik in mei vorig jaar mee gestopt. Toen dacht ik een rustige carnaval te gaan krijgen zonder verplichtingen. Tot de PrinsKeuzeCommissie belde in september. Had ik helemaal niet meer verwacht! Toen ik hoorde dat ik De Neie was, heb ik een vreugdedansje gedaan.” Hij had het er wel eens over gehad met zijn echtgenoot Jan– die overal mee naartoe gaat en daarvoor twee weken vakantie heeft genomen. Ze zijn dit jaar elf jaar getrouwd – maar de verrassing was groot.

Hij heeft zich voorbereid door aan zijn conditie te werken: “Ik fiets veel en ga een paar keer per week naar de sportschool. Conditioneel zit het wel goed; ik vier vaker carnaval.” Lowie is ook actief voor Elluf Elluf in Eindhoven: “Daar zijn we zes jaar geleden met z’n vijven mee begonnen.” Hij is geboren in Geldrop en woont al een halve eeuw in Eindhoven. Hij verheugt zich op bezoekjes aan kroegen waar hij normaliter komt, “om een pilske te drinken. Leuk om daar nu eens in vol ornaat te komen.”

Hoe hij zijn gezelschap samenstelde? “Ze moesten van carnaval houden en met mij en elkaar overweg kunnen. Ik heb de mensen bij elkaar gehaald die elkaar niet kenden maar met wie ik wel een klik had. Met z’n vijven komt dat helemaal goed.” En waar komt zijn naam vandaan? “Van mijn doopnaam, maar we hebben er elf letters van gemaakt.” Natuurlijk zit er een trein in zijn beeldmerk: “Ik word door mijn eigen collega’s op Eindhoven Centraal binnengehaald.”

De kostuums van het gezelschap zijn gemaakt door Marjolein Hockers en de hoofdkleuren zijn petrol en paars: “Geïnspireerd op de tv-serie The Tudors. Een paar jaar geleden waren we in Italië op vakantie en zagen we de middeleeuwse optocht in Perugia. Toen dacht ik al: ‘Als ik ooit prins word, gaat het die richting in.” De adjudanten dragen om een speciale reden een bontmuts: “Als ode aan oud-voorzitter Gijs van d’Haone met zijn onafscheidelijk bontmuts, die vorig jaar vrij onverwacht overleed. Gijs is de dag voor onze seizoensaftrap gecremeerd maar van hem moest ‘zijn’ feestje doorgaan. Dubbel, maar we hebben het leven gevierd.”

Hofdame Finje

Finje Renkema-Strang is directeur van Opslagthuisbezorgd en de Brabantse Verhuiscentrale met echtgenoot Tom. Samen hebben ze Luna (12 jaar), Rosa (8) en Suza (3). Ze is geboren in Utrecht maar ”voor de liefde verhuisd, en Lampegats carnaval is ook mijn grote liefde geworden.” Met Geertje de Gasser en de Valse Kraaien won ze in 2019 het Liedjesfist: “Vorig jaar was al een andere carnaval dan anders, nu weer. Dit is echt een droom.”

Hofdame Jolanda

Jolanda Heijmans is eveneens treinverkeersleider bij ProRail in Eindhoven: “Al bijna dertig jaar.” Jolanda heeft dochter Janish (21), een relatie met Rick en zes huisdieren. Ze is al 49 jaar lid van CV De Nachtegaal: “Door mijn vader opgericht. Als zwervende vereniging gaan we naar andere verenigingen met de bus.” Naast reizen, klussen en handwerken is voetbal haar hobby: “Actief en passief. Ik ben supporter van FC Eindhoven.” Hofdame worden is “like a dream come true”.

Adjudant Jos

Jos Kuijken is interieurontwerper, in zijn eigen bedrijf Joz Ontwerp & Interieur: “Mijn hobby is mijn werk geworden. Verder hou ik van uit eten en drinken, de stad, stedentrips en vakanties.” Jos is vrijgezel, baasje van labrador Zwiep, geboren in Bergeijk en woont sinds 25 jaar in Eindhoven. Hij is lid van d’Haone en viert al twintig jaar carnaval met Lowie in het Lampegat: “Ik ben trots nu zijn adjudant te zijn.”

Adjudant Willem

Willem van Hommel is getrouwd met Roelie en samen hebben ze Milou (8 maanden) en Felien (3 jaar). Hij werkt als ICT-analist bij BDO Nederland. “Ik ben lid van d’Haone en van CV Niehaals. Ik heb veel gedaan voor Elluf Elluf en ben graag carnavals-dj in het Lampegat.” Willem komt uit Sint-Oedenrode: “Ik woon sinds 2011 in Eindhoven en vier hier al mijn hele leven carnaval. Adjudant zijn is once in a lifetime.”